Aby dowiedzieć
się jak powstaje chleb, masło, twaróg, miód, jak żyli ludzie dawniej,
postanowiliśmy 7 listopada 2013 r. odwiedzić Chlebową Chatę, która mieści się w
Górkach Małych. Oprócz teorii był tam również czas na praktykę. Mieliliśmy ziarno, ubijaliśmy
masło, formowaliśmy podpłomyki, a pani Gospodyni wkładała je na łopacie do
pieca. Oczywiście skosztowaliśmy też naszych wyrobów. Ze smakiem pałaszowaliśmy
podpłomyki z miodem, masłem i smalcem, wszystko popijaliśmy kawą zbożową z
mlekiem. Najedzeni i pełni sił poszliśmy oglądać stare maszyny rolnicze.
Próbowaliśmy nawet pracy cepami. Największą atrakcją cieszyły się stare bryczki
i wozy. Na końcu wysłuchaliśmy ciekawej opowieści o życiu i pracy pszczół. Z
wielką przyjemnością wspominamy to miłe i urocze miejsce.
Zobacz zdjęcia
Zobacz zdjęcia
Autor: mgr Bożena Macura
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz